Η εταιρεία ΧΑΡΑ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1980 από τους αδερφούς Νίκο & Πέτρο Γιαννούμη. Το 2002 άλλαξε εταιρική μορφή και έγινε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία ΧΑΡΑ Α.Ε., παράλληλα το 2000 εντάσσεται στον όμιλο αγορών «Ελληνικοί Ορίζοντες ΕΠΕ». To 2006 o ομιλος «Ελληνικοί Ορίζοντες ΕΠΕ» διακόπτει την λειτουργία του και τα s/m ΧΑΡΑ Α.Ε. γίνονται μέλος του ομίλου ΕΛΟΜΑΣ ΕΠΕ.

  • Έδρα: Καρυές, 82100 Χίος
  • Ταχ. Θυρίδα: 138
  • Τηλέφωνα: +302271042316, 27650, 42226
  • Φαχ: +302271042268
  • Web Site: http://www.chiosxara.gr
  • Email info@chiosxara.gr
  • ΑΦΜ: 081105969
  • ΔΟΥ: Χίου 7411

1980

Ιδρύεται η εταιρεία «Αφοί Γιαννούμη Ο.Ε.» από τους αδερφούς Γιαννούμη, Νίκο και Πέτρο. Έχοντας ήδη εμπειρία μερικών ετών στο χώρο του λιανικού εμπορίου, ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην οδό Λάδης σε ένα ιστορικό κατάστημα (δεν υπάρχει πια αυτό το κτήριο) με συνιδιοκτήτη τον κύριο Λάμπρο Κακίτση.

1982

Εγκαινιάζεται το δεύτερο κατάστημα στην οδό Βερίτη και αποχωρεί από την εταιρεία ο Κ. Κακίτσης.

1994

Εξαγοράζεται το κατάστημα «s/m ΣΥΡΡΗ –ΚΑΛΙΤΣΗ » στην οδό Πολυτεχνείου 29.

1996

Υλοποιείται η πρωτοποριακή ιδέα της αποκέντρωσης των καταστημάτων με την ίδρυση του πρώτου περιφερειακού καταστήματος στα Αρμόλια. Το κατάστημα σχεδιάστηκε για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της Νότιας Χίου.

1998

Επεκτείνεται το κατάστημα της Γ. Βερίτη 34-36 και δημιουργείται Κεντρική αποθήκη στην περιοχή Καρυές επιτυγχάνοντας καλύτερο εφοδιασμό των καταστημάτων, βελτίωση στο κόστος λειτουργίας και διαχείρισης των αποθεμάτων, διακίνηση προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Ταυτόχρονα, η εταιρεία εισέρχεται στον εμπορικό όμιλο « Ελληνικοί Ορίζοντες ΕΠΕ» πετυχαίνοντας ανταγωνιστικότερες τιμές και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

1999

Ιδρύονται το κατάστημα Βροντάδου και το 2ο περιφερειακό κατάστημα στην Καλλιμασιά στη Νότια Χίο.

2002

Η εταιρεία αλλάζει εταιρική μορφή και μετατρέπεται σε Α.Ε. ενώ ένα έτος αργότερα μέσω του ομίλου «Ελληνικοί Ορίζοντες ΕΠΕ» συμμετέχει στην εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Νova Aλλιμέντα». Παράλληλα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της με νέο ολοκληρωμένο σύστημα μηχανογράφησης.

2005

Μέσα από το σύστημα μηχανογράφησης πρώτη στη Χίο έχει τη δυνατότητα να ανταμείψει τους πελάτες της για την πιστότητά τους μέσα από την κάρτα Loyalty ‘ΧΑΡΑ CLUB’.

Τον Οκτώβριο του 2005 η εταιρεία ακολουθεί τη φιλοσοφία των μικρών καταστημάτων της γειτονιάς εγκαινιάζοντας σε κεντρικό σημείο της πόλης το πρώτο «Χαρά της γειτονιάς» στην οδό Μ. Λιβανού 29.

2006

Στη διάρκεια του 2006 συνεχίζεται η αναπτυξιακή δραστηριότητα της εταιρίας η οποία επιχειρεί την επέκταση της αλυσίδας στην περιοχή Καρδάμυλα με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων στο Βόρειο τμήμα του νησιού. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη της εταιρείας συνεχίζεται και ένα ακόμη κατάστημα ξεκινά τη λειτουργία του στα Νένητα, στη νότια Χίο.

Σήμερα η επιχείρηση αριθμεί συνολικά 8 καταστήματα και ιδιόκτητο χώρο κεντρικής αποθήκης. Απασχολεί περίπου 85 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κατέχει μεγάλο μερίδιο της τοπικής αγοράς.

Επενδύει συνεχώς στη βελτίωση των υποδομών της, στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της μηχανοργάνωσης της, την εκπαίδευση των εργαζομένων της ιδιαίτερα δε, των στελεχών της, στην ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών της, και την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία με τους προμηθευτές της. Στηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς και προωθεί τα τοπικά προϊόντα.